Gå på grønn kafe neste gang?

Gå på grønn kafe neste gang?

De menneskeskapte klimaforandringene er over oss, og det gjør ingen forskjell om folk tror på det eller ikke – temperaturen vil dessverre fortsette å øke som følge av vårt overforbruk av fossile ressurser uansett hva skeptikere skulle mene om det. Å diskutere det har ingen hensikt, men tar kun fokuset vekk fra det som er viktigst – hva vi skal gjøre med det, og til de som skulle protestere er det ett faktum som understreker at diskusjonen er over: dersom tiden skulle vise at vi tok feil, og endringene ikke er menneskeskapte, har det ingen konsekvenser at vi har lagt om til en grønnere livsstil. Dersom vi har rett, og en overveldende konsensus av forskere mener det, så er det derimot en enorm risiko forbundet med å ikke gjøre noe, som vil koste livet til millioner av mennesker allerede i denne generasjonen, og enda fler i de kommende. Så hva kan ett enkelt menneske gjøre? Kanskje mer enn du tror!

Den lille forskjellen

Som overskriften hinter om har alt fokuset på klimakrisen hatt flere positive konsekvenser. Én av dem er at grønt tenk har blitt trendy både på globalt og lokalt plan. Flere og flere bedrifter gjør et poeng ut av å arbeide mest mulig ansvarlig overfor miljøet, eller “go green” som det kalles. Blant disse er kaféer og restauranter, som ikke bare sørger for at deres egen drift er så miljøvennlig som mulig, men som også krever det samme av hele sin næringskjede. Fra matproduksjon til møbler og helt ned til hva slags papir kvitteringen er laget av og hvor mye mat som kastes, er det gjennomtenkt for at stedet skal bidra til å redde planeten. Denne typen initiativ er viktige, fordi det kan skape mer engasjement, og velger du en grønn kafé fremfor en normal, gjør du faktisk en liten innsats for miljøet. Snakk om det til venner, anbefal dem på nettet, og skap en bevegelse rundt det. Disse små tingene kan være med på å gjøre ting litt bedre. For alle.

Bygg din egen grønne livsstil

Du kan kanskje ikke forandre politikken til et fremmed land eller en internasjonal bedrift over natta, men det er allikevel mye en enkeltperson kan gjøre for å forminske avtrykket på miljøet. Husk at det er summen av alle valgene som avgjør. Å pante én flaske én gang har kanskje ikke en stor effekt, men å alltid gjøre det, og oppfordre sine venner til det samme gjør faktisk en forskjell. Resirkulering er ikke bare økonomisk for Norge AS, det har også en beviselig effekt på miljøet, og vi er alle ansvarlige for å opprettholde den lange kjeden av ledd fra et produkt blir laget til det til slutt forhåpentligvis resirkuleres. Velger du dieselbil eller elektrisk? Kan du spare strøm i hjemmet med noen enkle grep? Kan du gå til butikken istedenfor å kjøre, og kanskje unngå en unødig flytur? søk om forbrukslån hos Sambla om du må og oppgrader til varmepumpe og bedre isolering i hjemmet for en mer effektiv oppvarming. Du har makten til å gjøre en forskjell.