Økt inflasjon påvirker snusprisene

Økt inflasjon påvirker snusprisene

Det er dyrtid i Norge og store deler av Europa. Økte priser, høyere rente og ikke minst dyrere strøm, er bare noen av faktorene som får folk til å merke at pengene ikke strekker til som før. For de som enten røyker eller snuser, blir denne avhengigheten ekstra dyr nå. Men er det noe man kan gjøre for å få tak i snus litt rimeligere?

Økt inflasjon – Norge i lavkonjuktur ifølge Statistisk sentralbyrå

I følge SSB er norsk økonomi nå i en lavkonjuktur. Den siste målingen deres fra 9. september, viser en oppjustert konsumprisindeks for 2022 til hele 5,7 prosent. Dette er dårlig nytt for mange. Og for folk som snuser er nok dette noe som merkes på lommeboken. I snitt har prisen per snusboks økt med rundt fem kroner. Det høres kanskje ikke så mye ut, men snuser man noen bokser i uken kan det fort bli en stor økning. Heldigvis finnes det noen løsninger. En mulighet er selvfølgelig å kutte ned bruken, men det finnes også andre tiltak man kan gjøre for å ikke gå i minus.

Snus på nett er som regel rimeligere enn i butikk

En ting flere som snuser velger å gjøre, er å handle snus på nett for å spare penger. Det er en langt rimeligere og enklere måte å senke husholdningsforbruket på, enn å kjøre helt til Sverige for å kjøpe billige snusprodukter. Snus er noe mange bruker for å kose seg litt eller for å mestre stress, og å slutte med snus for å senke pengebruken er for enkelte helt uaktuelt. Da er det godt at det finnes rimeligere alternativer. Norsk tobakkspolitikk går som kjent ut på en tanke om at jo dyrere det er, desto færre velger å snuse. Slik er det ikke nødvendigvis alltid. For noen er den hverdagskosen så viktig at de kjøper det uansett – koste hva det koste vil.

Ved å handle snus på nett får man også tilgang til flere typer snus, enn hva du kan finne på den lokale bensinstasjonen eller matbutikken. Siden posten i disse dager stort sett utleveres i butikk, fører heller ikke nettshoppingen til ekstra tiltak.

Den norske linjen – enige med den Europeiske union om bruk av tobakk

I følge Regjeringens nettsider, fører demokratiet Norge en såkalt helhetlig tobakkspolitikk. Målet er at færrest mulig skal bruke tobakksprodukter som røyk og snus. Noen av tiltakene er lovreguleringer som går ut på for eksempel røykfrie serveringssteder, og økonomiske virkemidler som nettopp høye avgifter. Norge er langt ifra alene, og er en aktiv deltaker i internasjonalt samarbeid om tobakkskontroll. Denne kontrollen er i regi av både EU og WHO. Norge har også bundet seg til WHOs tobakkskonvensjon og EUs tobakksdirektiver.

Politikk