La oss bygge egne boliger!

La oss bygge egne boliger!

For mange uvitende mennesker kan Norge virke som et paradis. På mange måter stemmer det jo – vi lever veldig godt her i landet, vi vet hvor vi er på vei og hva vi må gjøre for å få ting til å gå slik vi vil. Vi lever i en velferdsstat, og staten hjelper oss med det aller meste vi kan tenke oss. Noen av oss velger til og med å ikke jobbe! Ingenting feil i dette, det er slik vi vil ha det! Men de færreste som kommer på besøk til Norge ser forbi den vakre fasaden av flotte boliger og stabile jobber. For det kommer et stort ansvar med velferdsstaten, inkludert hva angår boliger. Noen av reglene er helt ok, men hvorfor skal man måtte forholde seg til tredjepersoner når man kun vil utføre enkelte småjobber? Hvorfor er prosessen for utbygging av boligen så komplisert? Hvorfor i all verden må nordmenn gå gjennom ufattelig lange byråkratiske prosesser når de endelig har spart opp nok til å kjøpe seg en flekk med jord og gjerne vil bygge seg et hus der?

House key on a house shaped keychain resting on wooden floorboards concept for real estate, moving home or renting property

Kjepper i hjulene
Reis hvor som helst i verden – du vil neppe finne en så komplisert prosess for bygging av boliger som i Norge. Noen av detaljene er helt ok, blant annet er det høye krav til sikkerhet. Men store deler av søknaden kunne lett ha blitt kastet. Ting skal gå lett i det 21. århundret. Hvis du vil kjøpe deg en sofa, bestiller du den bare på nettet og har den stående dagen etter. Det er ditt hus, din stue. Hvis du vil kjøpe deg et basseng til hagen, bestiller du det bare på nettet og har det klart med vann og hele pakken dagen etter. Hvorfor skal dette angå noen andre enn deg selv?

Byggesøknad uten like
Har du noen gang sett selve byggesøknaden? Trykk her og les litt. Nabovarsling, situasjonsplan, tegninger, ansvarsrett, utallige bestemmelser, forskrifter og innviklede lover som gir null mening. Politisk Forum vil ha en slutt på dette. Folk må få lov til å gjøre det de ønsker med sine egne jordflekker, så lenge kravene til kvalitet og sikkerhet oppfylles.